Paljakka, hiihtelyä ja muuta

Viime viikolla hiihdeltiin koko perheen voimin Paljakassa, Kainuussa. En ole aiemmin käynyt Kainuussa juurikaan, Kajaanissa joskus pistäytynyt. Ajomatka Lappiin asti ei houkutellut, mutta lumivarmaa kohdetta etsin. Toki hinnatkin vaikuttivat valintaa, sillä Paljakasta löytyi majoitus vähän edullisemmin kuin esim. Vuokatista, joka olisi ollut suurin piirtein samoilla nurkilla.

Majoituimme kahden perheen voimin ihan alueen ”ytimessä”, parisataa metriä laduilta ja rinteistä. Asunto oli joulukuussa valmistunut rivitaloasunto, SkiVillas. Asunto oli siis hyvässä kunnossa, muutama ”suunnittelukukkanen” kyllä ihmetytti – esimerkiksi kuivauskaappia ei ollut, vaikka sellainen selvästi olisi kylpyhuoneeseen mahtunut. Keittiössä taas ei ollut minkäänlaista kaappia, mihin olisi saanut ruokatarpeita laitettua, joten kuivaruokatavaroita piti säilyttää joko lattialla kasseissa tai esim. kylpyhuoneen kaapissa. Minkäänlaista jätteiden lajittelua ei myöskään ollut. Tämä on asia, joka ihmetyttää aina lomakeskuksissa! Ymmärrän, että biojätteen kierrätys voi olla haastavaa järjestää paikassa, jossa ihmisiä on välillä enemmän ja välillä vähemmän, mutta esim. lasin, metallin ja paperin kierrätyksen järjestämisen pitäisi kyllä onnistua!

Ladut lähtivät aivan majoituspaikan nurkalta ja sellaista majoitusta halusinkin – oli näppärä lähteä lenkille yhdessä ja erikseen ja mihin aikaan päivästä tahansa. Ladut olivat hyvässä kunnossa (ajettiin joka toinen päivä tuon viikon aikana) ja mukavat kaikin puolin. Mäkiä oli, mutta suurin osa laduista oli sellaisia, että lasten kanssa pystyi hiihtämään hyvin.

Perheen eskarilainen kunnostautui hiihtämisessä ja hiihtikin viikon aikana lähes 40 km. Pisin lenkki oli 13 kilometriä!

Paljon näkyi puroja ja lähteitä – joissain paikoissa vettä oli kertynyt ladulle ja jäätynyt siihen. Sitä ihmeteltiin.

Laavuja ja taukomökkejä oli tarjolla sopivasti. Lasten kanssa eväät ovat kuitenkin tärkeä asia retkeillessä, joten hyvä, että eväiden syöntipaikkoja on tarjolla.

Itse hiihdin viikon aikana 60 km. Vielä jäi hiihtämättömiä latuja jäljellä.

Teininä olen viettänyt pitkiä aikoja laskettelurinteessä ja opiskeluaikanakin kävin vielä satunnaisesti rinteitä kuluttamassa – siinä vaiheessa telemark-suksilla. Mutta viimeiset melkein 15 vuotta on mennyt niin, etten ole rinteessä käynyt. Koululainen ilmoitti haluavansa kokeilla laskettelua, joten nyt sitä käytiin kokeilemassa kahteen kertaan. Näköjään oli sukset lyhentyneet melkoisesti siitä, mitä ne edellisen kerran olivat, kun laskettelusuksilla laskin. Ja silloin ei kyllä kenelläkään ollut kypärää. Mutta kyllähän se laskeminen ihan mukavasti kuitenkin onnistui. Koululainenkin tykkäsi kovasti.

Paljakkakeskuksessa sijaitsee paljakka-talo, jossa oli pieni elintarvikekioski, kahvio, elokuvateatteri, kuntasali ja liikuntasali. Yhtenä iltana käytiinkin katsomassa uusin Risto Räppääjä koko perheen voimin. Kuntosali jäi käymättä, vaikka suunnitelmissa olikin.

Yhtenä päivänä ajeltiin naapurikeskukseen, Ukko-Hallaan. Tai nämähän ovat samaa firmaa ja samalla hissilipulla voi laskea kummassakin paikassa. Etäisyyttä on n. 30 km. Emme käyneet Ukko-Hallassa hiihtelemässä tai laskemassa vaan saunoimme saunamaailmassa erilaisissa saunoissa. Hieno oli auringonlasku, kun Paljakkaan päin takaisin ajeltiin.

Kelit olivat lomalla enemmän kuin kohdallaan – aurinko paistoi useana päivänä ja pakkasta oli muutama aste. Ihan ehdottomasti voin Paljakkaa lomapaikkana suositella, jos ei kaipaa mitään rai-rai-biletystä lomaltaan. Yllättävän vähän porukkaa kuitenkin oli, vaikka oli keskimmäinen hiihtolomaviikko menossa. Hisseihin ei tarvinnut jonottaa eikä ladullakaan vastaantulijoita ollut ruuhkaksi asti. Ehkä paikan kannattaisi miettiä markkinointia, koska moni tuttu ei ollut paikasta koskaan kuullutkaan!

Mainokset
Kategoria(t): hiihto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s